Darmvoorbereiding met Colofort ®

 

Colofort® is een laxeermiddel dat op recept bij de apotheek verkrijgbaar is. Een verpakking Colofor ® bestaat uit een ‘shaker’ met vier zakjes poeder.

U begint om 11:00 uur. Van de vier zakjes hoeft u er maar twee te gebruiken. U drinkt dus in totaal 2 liter Colofort®.
Doe inhoud van een zakje in de shaker en voeg 1 liter leidingwater of niet bruisend mineraalwater toe. Schroef het deksel op de shaker en schudt tot het poeder is opgelost. Met  1 zakje doet u ongeveer 1¼ uur, dat betekent dat u ongeveer elke 10 minuten een bekertje drinkt.
Colofort®, veroorzaakt een waterdunne diaree, uiteindelijk moet de ontlasting waterdun en lichtgeel worden.

Zorg er voor, dat de Colofort® vóór 14:00 uur deze dag opgedronken is.

Tijdens en na de inname van Colofort ® volgt u tot 22:00 uur een helder vloeibaar dieet.
Bij een helder vloeibaar dieet zijn de volgende dranken toegestaan: appelsap, druivensap, bessensap, roosvicee, limonadesiroop, thee (eventueel met suiker maar zonder melk), gezeefde bouillon, heldere sportdrank. Als u behoefte heeft aan iets stevigers is het toegestaan om gelatinepudding te nemen. Behalve de hierboven genoemde dranken mag u verder niets eten.

Na 22:00 uur mag u niets meer eten of drinken. Een uitzondering hierop vormen noodzakelijke medicijnen, deze kunt u innemen met een slok water. Na 22:00 uur mag u niet meer roken of uw tanden poetsen.

Als u diabetespatiënt bent kan het noodzakelijk zijn om tijdens de voorbereiding de medicatie aan te passen, overleg dit met uw eigen arts of diabetes verpleegkundige.

Als u de smaak van Colofort ® wilt afwisselen kunt u het volgende doen:
• Drink Colofort ® ijskoud uit de koelkast.
• Drink Colofort ® met een rietje, de vloeistof komt wat verder in de mond.
• Voeg wat citroensap of kunstmatige zoetsof (aspartaam) toe.
• Los Colofort ® op in een halve liter appelsap en een halve liter water.
• Gebruik kauwgom tussendoor (de kauwgom niet door slikken)

De eerste liter niet sneller drinken dan de aangegeven 1¼ uur.
Tijdens de voorbereiding mag u ook andere heldere vloeistoffen drinken.

Als u gewoonlijk last heeft van obstipatie, kunt u enkele dagen voor het onderzoek een licht verteerbaar dieet volgen en raden wij u aan extra veel het liefst 1,5 tot 2 liter, helder, te drinken bv. water en thee zonder melk. Dit om goed door te spoelen .


Als u verder nog vragen heeft omtrent deze darmvoorbereiding, aarzel dan niet om het ( link : contactformulier ) te gebruiken.